Acceptance site
10-1-2019

Vijf leukste barcode weetjes

Iedereen kent ze wel: ze zitten op elk pak koekjes, melk of blikje kattenvoer. De barcode, ofwel de streepjescode. Het scanningsysteem werd in de jaren ’70 in de wereld geïntroduceerd. Hij is nu niet meer weg te denken. De caissière - en tegenwoordig ook de consument zelf - scant alle producten razendsnel. En zoals de oude Albert Heijn zelf al zei: ‘allemachtig, het werkt echt!’

Vijf leukste barcode weetjes - Vijf Leukste Barcode Weetjes Gs1

Barcodes kom je intussen ook elders tegen. Ze zijn onmisbaar in het logistieke proces. De supermarkt of bouwmarkt kan met de barcode zien dat iets ‘op’ is, kan er aan voorraadbeheer mee doen dus. En denk ook aan de extra informatie dat is gekoppeld aan de barcode. Want het nummer van de barcode is vaak gekoppeld aan de grote GS1 datapool, vol met informatie over de producten. Zo kan de consument met een voedingsapp als "Kies ik gezond" van het Voedingscentrum zien welke ingrediënten er in het product zitten.

De vijf leukste barcode weetjes

1 De uitvinders van de barcode: Silver en Woodland

De geschiedenis van de moderne streepjescode begon in 1948. In dat jaar ving Bernard Silver, een student aan het Drexel Instituut voor Technologie in Philadelphia, een gesprek op tussen de eigenaar van een supermarktketen en één van de decanen van de school. Het gesprek ging over een systeem dat automatisch productinformatie kon lezen bij het afrekenen. Silver vertelde zijn vriend Norman Woodland over het gesprek en samen gingen zij werken aan een oplossing van hoe je producten kan identificeren.

2 De eerste barcode werd gepatenteerd in 1952 en ziet eruit als een bulls eye

Op 20 oktober 1949 vroegen Woodland en Silver patent aan voor de streepjescode: een soort bull's eye met dikkere en dunnere lijnen. Op 7 oktober 1952 werd die barcode gepatenteerd.

Nadat het patent werd goedgekeurd duurde het nog ruim twintig jaar voordat de streepjescode algemeen gebruikt werd. Het systeem sloeg in eerste instantie niet aan, omdat het scannen nog omslachtig werkte. Bovendien was het scannen van de barcode toen nog te duur voor algemeen gebruik. Vanwege de slechte zaken, verkochten Silver en Woodland hun patent uiteindelijk voor 15.000 dollar, het enig wat ze aan hun uitvinding hebben verdiend.

3 De industrie is klaar voor de barcode met rechte lijntjes

In twintig jaar werden verschillende tests gedaan met streepjescodesystemen. IBM was het die afstapte van het ronde symbool en introduceerde de rechte lijntjes, die makkelijker te lezen waren. Bovendien werd in de jaren ‘70 de laserscanner ontwikkeld, wat het scannen makkelijker maakte.

De codes zelf zijn door vele veranderingen gegaan in de afgelopen eeuw, uit een cirkelvormige roos patroon op de huidige horizontale lijnen. Dat noemen we het symbool. Kortom, de GS1 code kun je vertalen naar een symbool, zoals de bekende barcodes, QR codes, RFID of een GS1 DataMatrix.

4 De eerste scan van de barcode in de wereld

Op 26 juni 1974 om 08:01 uur, werd het eerste product met een streepjescode, een pakje Juicy Fruit kauwgom Wrigley's, gescand bij de kassa bij een supermarkt in Troy, Ohio. Dit pakje kauwgom werd gekocht door shopper Clyde Dawson. Sharon Buchanan was de caissière die het allereerste product in een supermarkt scande. Het pakje kauwgum kostte 67 cent.

5 Albert Heijn kijkt naar de eerste barcodescan aan de kassa in Nederland

In januari 1977 werden in een Heemskerkse supermarkt de eerste GS1 (EAN) barcode op een product gescand. Albert Heijn: “Ik heb met voldoening staan kijken [naar de eerste scan]. Ik dacht: het werkt echt! Allemachtig!”

De invoering van de barcode was het startpunt van vele samenwerkingsvormen tussen handel en industrie. Inmiddels zijn barcodes een deel van het dagelijks leven voor consumenten wereldwijd geworden.