Acceptance site

Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is het voor Nederlandse voedselproducenten mogelijk om het Nutri-Score logo op hun producten te gebruiken. Het voedselkeuzelogo geeft voedingsmiddelen een score van A tot E en helpt consumenten bij het maken van gezondere keuzes. Het delen van deze informatie met de Levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum is vanaf de release van 17 augustus volledig mogelijk via GS1 Data Source.

Data invoeren en delen via GS1 Data Source

Een van deze voorwaarden voor het gebruik van het Nutri-Score logo is dat de Nutri-Score berekend wordt op basis van het geüpdatete Nutri-Score algoritme. Daarnaast moet de data die voor deze berekening is gebruikt, aangeleverd worden bij de Levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum. Dit kan eenvoudig en snel via GS1 Data Source. 

Welke data nodig voor berekening?

De informatie hieronder wordt gebruikt voor de berekening van de Nutri-Score. Volg het stappenplan onderaan deze pagina voor het invullen van de informatie in de juiste velden in GS1 Data Source:

  • 'Nutri-Score productcategorie' (nutritionalScoreProductCategoryCode) - nieuw veld in GS1 Data Source vanaf 17 augustus 2024
  • Energie (KJO/Kcal)
  • Diverse nutriënten
  • Ingrediënten
  • % groente, fruit en peulvruchten - nieuwe code in GS1 Data Source vanaf 17 augustus 2024
  • Netto inhoud en uitlekgewicht - indien van toepassing

Bekijk een overzicht van alle velden in het Beneluxdatamodel.

In 5 stappen data invoeren en delen met het Voedingscentrum

Herhaal de stappen hieronder voor elk artikel in GS1 Data Source.

1

Geef in het veld ‘Nutri-Score productcategorie’ (nutrionalScoreProductCategoryCode) aan in welke productcategorie het product valt

Zorg dat je de juiste productcategorie kiest, deze wordt gebruikt voor de berekening van de Nutri-Score. Voor elke categorie is een andere rekenmethode van toepassing. De opties:

  1. Dranken – BEVERAGES
  2. Olie/Vet/Noten – FATS_NUTS_SEEDS
  3. Kaas – CHEESES
  4. Rood (bewerkt) vlees – RED_MEAT
  5. Generiek – GENERAL_FOODS
2

Vul de velden in die gaan over nutriënten

Bekijk in het datamodel welke velden voor het invullen van nutriënten er zijn. Vul de energiewaarden (‘Energie (KJO/Kcal)’ en nutriënten per 100 gram/100 ml in die op het etiket staan vermeld. Deze data is meestal al beschikbaar in GS1 Data Source.

3

Voer in de velden die gaan over nutriënten het aantal gram vezels in

Vul in de velden die gaan over nutriënten het aantal gram vezels in per 100 gram of 100 ml. Oók als deze informatie niet op het etiket staat. Bekijk in het datamodel welke velden dit zijn. 

4

Geef het percentage groente, fruit en peulvruchten op

Gebruik hiervoor de volgende velden:

  1. Gebruik de code ‘FRUITS_VEGETABLES_LEGUMES’ in het veld ‘Voedingsprogramma ingrediënt type’ (NutritionalProgramIngredientTypeCode). Hiermee geef je aan dat de waarde van toepassing is op het percentage groente en peulvruchten.
  2. Vul de juiste waarde in het veld ‘Voedingsprogramma ingrediënt hoeveelheid' (nutritionalProgramIngredientMeasurement) in.
  3. Gebruik de Meeteenheid ‘P1’ (percentage).
5

Vul de ingrediënten in het veld ‘Ingrediëntendeclaratie' (ingredientStatement) in

Voor dranken wordt deze informatie gebruikt om te herkennen of er zoetstoffen zijn gebruikt.

6

Publiceer de data

Publiceer de data. Het Voedingscentrum haalt via GS1 Data Link de benodigde data automatisch op uit GS1 Data Source. Zorg dat je hiervoor toestemming hebt gegeven via ons klantportaal MijnGS1.

Tot slot: zorg ervoor dat je artikelen die niet meer actief zijn op een juiste manier aanduidt in GS1 Data Source. Dit doe je door gebruik te maken van het veld ‘Einddatum/tijd beschikbaarheid' (endAvailabilityDateTime). Door in dit veld aan te geven wanneer een artikel niet meer actief is, worden data ontvangers geïnformeerd.